Kadang kita lebih kenal diri kita bila sendiri.. :)

Pages

Sunday, November 16, 2008

My Pets...

Bunga tahi ayam berbau harum,
Salam pembuka Assalamualaikum,
Hehehe.. cerita tentang haiwan.. semua org mempunyai minat berkenaan haiwan.. tidak kurang juga yg PHOBIA dgn haiwan nie.. hehehe.. ika pun minat haiwan.. hehehe.. tapi bukan la minat yg ekstrem sgt... well, ika ada 20 ekor kucing., and ikan xdapat kira la sbb bnyk sgt anak ikan dalam kolam tu.. hehhe..
Well, nie la kerja ika everyday pas da habis PMR nie.. Servis my cat.. gmbr kucing dalam kandang grill hitam nie actually kucing kacukan PARSI + SIAM.. huhu.. ada 6 ekor semuanya.. yg d atas ada c Mutih, Lulu, Cakui, Kurus, Muk2... 3 ekor tu baru lahir.. bru 1 and a half week if im not mistaken.. huhuhu..
Yang di bawah tu kucing jantan, bulu tebal.. kalau nda silap dia jenis Himalayan.. Lupa da.. nanti search balik.. huhu.. kucing nie kna jaga sejak lahir.. until da bsar mcm nie.. dia mmg xboleh kuar kandang.. bukan apa.. kalau kuar dia akan serang semua kucing.. huhu.. dulu dia manja betul.. mcm budak2 juga.. suka minta dukung dgn ayah.. xcaya??? well, cats do that if u train them..
Nie pun kandang kucing juga.. ada bnyk kucing sini.. kandang nie dkat blakang rumah.. kucing2 nie makan ada timing.. pagi n petang.. makan ikan dgn nasi..
kucing yang ada dkat blakang rumah nie lbih kurang 10 ekor.. kandang 1st dari kiri ada 6 ekor n smua kucing betina.. kandang 2nd ada 2 ekor kucing, Muning & Sawan (mmg kucing nie ada pyakit sawan) huhu.. n yg 3rd ada 2 ekor.. nda brapa ingat sgt nama2 kucing nie sbb bnykkkk sgt... kucing nie slalunya kna kurung.. cuma hari tertentu jak kena kasi lepas.. sebab dorg nie mcm nda ingat dunia kalau sudah lepas.. kolam ikan pun dorg terjun jgak.. huhuhu nie kucing yang tinggal dalam rumah.. huhuhu.. kira "HOUSE CAT" yang tinggal dalam rumah nie kucing Parsi.. kira jenis kucing yg mmg biasa tinggal drumah.. Kucing² nie dilatih untuk membikin BIZNEZ (paham2 la ya) dtempat yg sudah disediakan.. FYI, kucing2 parsi merupakan spesis yang bijak n senang dilatih.. *cuma pemalas nyaaaa fuhhh* yang tengah tidur tu namanya Garry Ada 4 ekor kucing yang tinggal dalam rumah.. Mr. Garry, Miss Gabby, Mr, Gabbu, and Miss Chubby.. huhuhuhu.. saja jak letak miss n mr tu.. lawa sikit.. hehehehe.. percaya atau ndak.. kucing parsi 4 ekor nie ada sijil lahir.. hehehe.. lucu jugak kan. nie yg.. Yg ngantuk2 nie nama dia Gabby.. Gabby nie ada 2 ekor anak kucing yg nakaaaaallllll nya fuhhh... dorg la yg conquer dis house.. padahal masih baby2 lagi..
kucing nie?? ini la kucing yg nakal2 tue.. fuhh.. penat jaga dorg nie.. main 12 jam tidur 12 jam.. hehehe.. kuat makan plak tu.. lahir 25 September 08.. Yg coklat tu nama dia CHUBBY Yg Putih + Grey tu GABBU kucing nie faham apa yg kita ckp.. kalau kena mrah dorg pun faham.. tapi yg bestnya pasal kucing nie dia manja.. muka dia BIKIN KESIAN.. nda smpi hati mo marah.. hehehehe.. Daaa habis sal kucing nie skarang pasal ikan.. nie kolam ikan yg ada bawah tangga.. huhu.. kolam nie ayah buat sendiri.. ada bnyk anak2 ikan yg kecil2.. anak2 ikan nie cepat membiak.. huhuh.. dulu anak2 ikan dlm kolam nie warna orange.. tp sbb aritu ada accident sikit smua anak2 ikan tu mati.. jadi bertukar warna orange jak ada.. mcm guppy.. Ikan yang dalam aquarium nie keluarga ika beli 8 tahun dulu.. amacam??? besar ndak??? ummmm.. nama dia MANJA.. tapi hakikatnya nda manja pun.. hehehhe.. time tu ika masih kecil lagi.. umur pun baruuu 7 tahun kalau xsilap.. hehehe.. ikan nie ayah paling sayang.. dulu ada 2 ekor tp yang 1 tu mati da.... Nie jak la koleksi haiwan2 yg ika pelihara dalam rumah nie.. pasnie ibu ckp mau pelihara arnab lagi.. ummm, xtau la mana lae mo sumbat arnab tu sbb sure da FULL HOUSE.. Itulah namanya minat kan.. ada org mmg alah dgn haiwan2 nie, tapi alhamdulillah family ika semua minat haiwan.. n kami pun gilir2 membersihkan haiwan2 yg kami jaga.. sampai sini dulu cerita pasal MY PETS.. kalau ada nanti pet2 baru mcm ULAR ka, IGUANA *xpayah la, cicak dlm rumah da cukup bnyk untuk ganti iguana* hehehehe.. sblum menutup bicara ada sikit nasihat... Pergi kebun tolong Benggali.. Haiwan harus kita HARGAI Pucuk ubi ulam pegaga, Haiwan Makhluk ALLAH juga. Pagi2 pergi menyelam, wa'alaikumsalam..

1 comment:

  1. ehheheh blog ika ni mesti penutup kata ada pantun :D..heheheh nice blog! lawak pun ada :D...

    ReplyDelete

Pieka2 nda makan orgggg~ makan ayam ja~ silalah KOMEN k~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...