Kadang kita lebih kenal diri kita bila sendiri.. :)

Pages

Friday, August 20, 2010

Contest Ramadhan yang Penuh Bermakna...

RAMADHANKU PENUH MAKNA
BERMINAT?? JOM JOIN...

Lumrah la bebudak zaman skrg kan.. Posa2 zaman moden.. Kalau waktu2 dulu.. Lepas sahur mmg tidur balik.. OR sambung tgk TV ngn Abg Afiq.. Apa lagi.. Layan katun.. tuu kisahh sblum masuk skolah menengah tu.. Skrg da 17 TAHUN ok.. * bak kata org.. kawin pun blh dpt anak.. Pheuuhh~ tak mahu den awal2.. SPM pon bolum lopeh lae.. wakakaka~

Alkisahnya untuk RAMADHAN kali ni~ Ni pernah diceritakan dalam entry seblum ni~ Cuma tak lah sedetail ini~ Cerita ni berlaku smlm.. ( 19 AUGUST 2010 )

Ramadhan Ke-9 ni la Ramadhan yang paling akan diingati..
Apa tidaknya dalam satu hari DUGAAN yg datang menimpa2 menguji HAMBA ALLAH sorg ni..
Bermula dengan sketsa 1... 

BANGUN SAHUR...

Basic2 la kan org Labuan bangun sahur jam 4 sbb 4.50 da masuk waktu Subuh.. Biasanya mmg bila kena bangunkan.. zapppppppp.....! bangun n trus bedesup ke meja makan.. Sahur ibu slalu masak syedap.. Time tulah mau melahabau.. Biasanya semangat makan sahur.. sbb ramai2.. Ada Ayah, Ibu, Kak Jie, Usu, Abg Den.... Tapi... 19 Ogos tu.. cuma ada Pieka.. Ibu.. Usu.. Ayah balik Tawau sbb kerja.. :'< tp apa blh buat kan...

Subuh tu ibu da kejutkan untuk temankan dia masak..
PIEKA <------- anak bertuah ni.. Xmengendahkan.. dengan selamba badak sambung tidur.. At Last usu temankan ibu...

Tiba2 time mamai2 baru nak bgun makan sahur masakan ibu yg lazaatttt lagi menjilat jari tu....
ibu masuk bilik.. Dialognya mcm ni..

"Ika, bangun.... Sembahyang.. Kejap lagi masuk waktu subuh... ko tu demam.. minum ubat"

Trus tegak bdiri.. Haiyoooo~ Apakanya yg sedap lazat mcm ni.. Telepas sahur hari ni.. Trus masa 5 minit sebelum azan tu digunakan untuk makan ubt.. Sedihhhhh... Makan ubat pun rasa pilu..

Amacam?????? Banyak kan "sahur" pieka.. ^^ Ada lg tu ubt batuk.. tp ubt tu da abis.. 
so ibu da buang dlm ---> tong sampah..

Alkisah kedua setelah solat subuh... Tidur smula smpi jam 5.30.. Bila da 5.30 lagi sekali bedesup bangun IRON BAJU.. Basic budak 17 tahun.. pagi2 buta baru iron baju.. ( sekali dengan baju ibu )
Pagi tu macam biasa la iron baju ibu.. lawa baju tu.. ungu.. Bila siap iron baju... Iron kain pula... Bila da rata tinggal iron kipas kain tu ja.. lipat2 dengan berhati2.. truss IRON.. zHuppp..... sSsS...
Haaaaaa~ hambekkk~ anak bertuahhh~ Terbakar okehhh~ Lawa tak kain tu? Tppppppp~ 
TERBAKAR DEK IRON ( padahal tuan punya pasal )
SAYA TAK BERSALAH..

Nasib pagi tu, IBU GOOD MOOD.. pheuuuh~ cuma jenuh la nak mengiron lagi baju kurung lain.. Bila da iron ibu pulak takmo pakai.. Hampehhh.. =.=" da tu ibu iron kain yg blh d match2 ganti kain yg tbakar tu.. Pieka plakkk tecegat menanti giliran meniron baju skolahh~ GAWATTTTT...!! DAH LAMBATT...!!!
6.35 bas ambil.. time tu 6.20 baru nak MANDI.. mmg bedesup abissssss... NO MERCY..

Taulah org kelam kabut ni... Semua tak terurus pagi tu.. Lencana tertanggal..Ntah di ceruk mana hilang..
Trusssss jumpa Cikgu Norazita lagi.. ( yg sentiasa mensaspek Pieka xda lencana )
Nasibbb kamcing skit dgn ckgu ni~

Dah tu File MATH tinggal~ truss stress meminjam kertas yg Sir Dol bagi dari kelas lain.. Nguaaaaaaa~ 

Untuk hari yang mulia 19 Ogos tu.. tu lah kejadiannya...
NI pulak puasa ke 6 @ 7@ 8/... x ingat plakk.. Pic classmate yg gila2 lucu di bulan Ramadhan... 



PENUTUP ADALAH PIC2 NI~ Pheuhhh~ da siapppp crita Ramadhann~

SAHABAT BLOGGER YG DI TAG....!!!


kepada Tuan empunya contest harap suka entry ni~

3 comments:

  1. iron bju boleh tbkr ek piEQa... hehe..
    ngntuk ek..
    thnks join ya..
    salam rmdhn... ;P
    Good Luck

    ReplyDelete
  2. hehehhe~ rasanya dah dugaan pagi tu kot~ mmg ngantuk pya pasal la tu agaknya~ heheheh~ tQ sudi baca entry ne~

    ReplyDelete
  3. kyaaaaaaaaa.comelllnyeeeeee/jeles!

    ReplyDelete

Pieka2 nda makan orgggg~ makan ayam ja~ silalah KOMEN k~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...