Kadang kita lebih kenal diri kita bila sendiri.. :)

Pages

Tuesday, September 21, 2010

Resepi Nasi Goreng Belasah Saja..

Ni hahhhh~ Kepada Adik2 ( bebudak sekolah lepasan upsr ), akak2 ( besenyer student ), abang2 ( yang single dan jauh dari pamely ), atau pokcik2 ( yang duda @ keseorangan) <--- ayat haram. ahaks >.< yang ditinggal sendirian kat umah tanpa IDEA dan PERUT KEBULURAN.. SILA TERAI RESEPI INI.. 

Kepada Anak-anak dara yang teringin nak menambat hati MERTUA dan BAKAL SUAMI (kalo bekenan).... Pon boleh terai.. Sebab, Bak nasihat TOK MEM BESAR...

IKAT LELAKI DENGAN SELERANYA...
maksud tersirat : makanan yang sedap buat lelaki tertambat selalu nak balek umah..
Bukti : Ramai lelaki lepas kawen boncit.. ( tak ada kena mengena)

BAHAN-BAHAN.
haaaahhh~ jelas dahh ni~
  • seafood - udang, sotong, isi ketam, ikan bilis asalkan tak pelik. 
  • belacan
  • Tomato ( optional - kalo korang nyer hidangan tok harituh takda sayur.. ganti ngn tomato)
  • ikan masin
  • bawang besar
  • lada yg besarrr punyer.. ngan lada kecik tuh kalo nak pedas ( jangan rembat lada boh sudeeeeeeyy)
Cara masak 
  • slice kecik2 bahan2 seafood tuh.. kalo guna ayam @ daging.. slice kecik2..
  • Belacan pun ptong kecik2..
  • Tomato potong dadu..
  • Ikan masin potong dadu..
  • Lada besar suka ati korang lahh.. 
  1. Tumis belacan sekali ngn seafood & lada kecik2.. 
  2. kemudian masukkan bawang ( kalo masuk awal2 nanti lunyai )
  3. Dah semua tergoreng rapi masukkan nasik ( mak aihh )
  4. tabur serbuk pati ayam ( suka ati jenama apa ) kalo guna byk seafood tak perlu byk garam..
  5. Masukkan kicap cap ayam secukup rasa..
  6.  Gaul sebati & bila rasa2 da masak.. rembat masok pinggan..
hadappppp~ 

STEP SETERUSNYA?
MAKAN ARHHH~ Nakkkk jugakkkkkk~

No comments:

Post a Comment

Pieka2 nda makan orgggg~ makan ayam ja~ silalah KOMEN k~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...