Kadang kita lebih kenal diri kita bila sendiri.. :)

Pages

Tuesday, October 30, 2012

Untunglah Diploma Fisioterapi

Assalamualaikum semua
Tajuk memang tangkap snap3 habis.. Apa tidaknya, berbaur cemburu dan tidak redha yang sebati. Jadi sebelum tu minta ampun dan maaflah ya, kawan2 yang tengah ambil diploma fisioterapi jangan la makan hati k? Makan paru ok. Masak kicap atau goreng kering. sllrrrpppp. Teseliur diri ketika terpaksa berada dalam ZONE DIET KERAS ni.

Sebenarnya kisahnya bermula begini, semalam ada kawan post pasal degree yang applicable untuk student diploma in science, uitm ni. Course kami terlalu general sampai hampir semua bidang kami boleh fit in. Ada senior yang sambung medic, ada sambung chemical engineering, ada sambung pharmacy, ada sambung forensic chemistry.. ada sambung physiotherapy. Haaaaa.. ayat last tu.. sambungan yang last tu yang klisye.

untuk diploma sains sambung ke ijazah fisioterapi.. Pointer cgpa perlu 3.00 dan keatas. But surely la kan untuk compete dengan budak yang memang diploma fisio and budak stpm, budak matriks, dan budak ipts lain yang ambil fisio.. Haruslah 3.5 keatas. Melihat keadaan cgpa sekarang.. Tutup muka, tahan napas, dan katakan "all iz well".. Eh bukan lah.. Katakan "Insya-ALLAH".. dengan kencang dan giat. :)

Untungnya budak diploma fisio UiTM kalau sambung degree cuma perlu sambung 2 tahun kan? If im not mistaken. Kalau salah, sila ambil bamboo stick.. dan bagi panda makan.. Kalau Diploma sains terpaksalah ambil full 8 semester.. Maka lambatlah saya kawin.. hahaha..

Sebenarnya post ini bukanlah pasal jeles.. Ini adalah kes TIDAK REDHA..
Walau apa pun yang terjadi, semuanya di tangan Allah s.w.t.. Kita belajar ja siang dan malam.. Usaha.. Kita solat dan berdoa.. Doa.. Dan kita duduk diam2 usha2 student portal tunggu result UiTM keluar 9 Nov ni.. Tawakkal.. :)

6 comments:

  1. if dip dr swasta, still perlu 2 tahun utk degree kah?

    ReplyDelete
  2. depends dengan credit hour yg boleh dibawa ke tempat yg akan sambung blajar degree tu juga.. :D kalau silibus sama mungkin blh.. yg mmg saya yakin blh ambil 2 tahun degree ni kalau diploma fisio dari uitm sambung degree fisio d uitm juga..

    :D

    ReplyDelete
  3. Kalau bdak fisio nak smbung degree fisio? Brape poinyer ye?? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3.3 klu x silap ak.. klu xdpt 3.3, tpi nk smbung degree, kena kerja 3 tahun dulu, bru boleh smbung degree....

      Delete
  4. Maksudnya drpd diploma sampai degree just bljr lima tahun je utk course fisio uitm ni? Ke ada syarat khas kalau just nk sambung degree dua tahun ? 4 sem ?

    ReplyDelete
  5. Kalau dip dri uni lain cgpa 3.3 nak amik degree fisioterapi kat uitm boleh ker?bape kouta pengambilan?

    ReplyDelete

Pieka2 nda makan orgggg~ makan ayam ja~ silalah KOMEN k~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...